Follow

A little thread about Mastodon.

( but sorry for my limited English skill, I just trying to help)

First, we can't change our username (so, far)

And, please considerate before you deactivate your account. Look at the attached pic.

This is an open source platform, yes, we can use this using our own server. It called as decentralized/federated.

You can look more information at their documentation.

Quite like this on the documentation.

This is terms and conditions about our informations. Please, read it for the security.

This is basic rules. You can report people if they violated any rule below!

(Yeay, report the homophobes :blobcat:)

For the cross-posting things. I hope people not talking much about the blue bird app and take some their content to here!

( Maybe it's about the copyright? 🤔 )

[ BAHASA ]

Kalau orang banyak mempertanyakan bagaimana menggunakan :verified: emoji, sebenarnya kalau di server utama katanya gak bisa. Sedangkan server custom, diizinkan karena ini adalah open-source, orang bisa mengotak-atik menambah ini-itu ke dalam program mereka.

Jadi, owner pun tidak bisa mengatur perihal yang sudah di luar kuasa domain dia.

Singkatnya begitu.

[About domain] There's so many domain you can try.

There's mstdn.social, mastodon.online., etc. And if you want to use the other domain, just open it from the domain you want.

[ About ava ]

WE CAN USE GIF AS OUR DISPLAY PIC!!! IT'S CUTE WHEN WE HOVERING THE PIC, CAUSE IT'S MOVING. :scremcat:

(even it should under 2MB :cwy:)

[ About CW ]

This platform also have CW - Content Warning (i guess?). So we can hide some of message, make a caution for people who easily triggered!

And also we can mark our media as sensitive content to!

We can delete and redraft our tweet.

BUT, remember, if you do this in the mid of the thread, it'll not continue the thread (cut the thread? how to describe it, may you try it yourself to find out). :welp:

The "Local" featured to see the timeline in our local domain! So, even if we're not following each other, we still can see each other.

If you want to find someone from different domain, you can use "Federated"

[About verified emoji]

For the verified things, it's not real. It's an emoji.

It's allowed actually. People can use the emoji, since the display name arbitrary means it's up to the user.

But not in the mastodon.online domain.

Because most of us not familiar to the concept of the open source. Maybe the official video can help.

( It's better to watch it, since to gain more information about technology that happens around us! )

youtube.com/watch?v=IPSbNdBmWK

[About DM, BAHASA INDONESIA]

Jadi begini, penggunaan DM bisa menggunakan fungsi Direct Message pada pengaturan privasi (lihat gambar pertama).

Nah, yang sulit di sini adalah kalau kalian nge @ teman, terus nge @ orang lain (yang seharusnya ga ada di DM itu), dia tetap ikut masuk ke dalam DM-nya.

> Next toot.

[ About DM, BAHASA INDONESIA ]

Nah DM ini bakal muncul kayak toots kalian juga. (gambar pertama)

Nah, tapi kalau kalian nanti lihat dari luar (atau user yang tidak di @ ) bisa lihat di gambar kedua.

1. When you want to mute someone.
2. When you block someone (they still can visit our profile, but can't see the toots)
3. We you block someone, you still can see their toots.

(it's quite not fair tho for block one, it's automatically softblock things.)

The block feature a bit weird ... so far ... (and confusing, sorry)

Also you can use explore ( mastodon.online/explore ) and Profile Directory to find the user in the same domain (or other domain too, look at the setting above the sec pic)

( PS, I'm sorry for the user that appear on my pic :sadness: )

[ About app you can use for Mastodon in other device ]

This is app that you can use (browser apps, it's from mastodon ofc site)

Show newer

@hyunjini Kalau dari akun yang sudah ada tidak bisa, kecuali kamu migrasi akun di preferensi (tapi harus buat akun baru dulu)

Kalau mau ke domain lain, langsung cari web domainnya. Misalnya domain mstdn.online ... tulis aja itu di linknya, nanti jadi beda website!

( Semoga kamu paham sama penjelasannya )

@seonghwa oh karena aku buka mastodon dot online domainnya bakal otomatis jadi mastodon ya?

terus apa ada daftar domain? atau kita bisa buat domain kita sendiri?

@hyunjini Not sure about the list of the domain, tapi bisa cek orang-orang di Federate.

Kalau mau buat domain sendiri, ya harus pasang server sendiri, hehe.

@seonghwa thank you for feeding my curiosity! it was so helpful :smugcat:

sebenernya aku juga pengen otak atik, cuma agak susah buat explore lewat handphone :sadness:

@hyunjini Si saya juga lagi ngulik-ngulik sih, bentuk dokumentasinya terlalu berat karena buat mereka yang suka ngoding (saya pun gak paham).

Tapi boleh cek pinned-ku kalau mau tahu informasi dasarnya.

@seonghwa harusnya aku tadi baca baca dulu sebelum deactivated account, ternyata setelah deactivated usernamenya bakalan terus unavailable :cwy:

udah aku baca! hehehe keren keren, bisa dijadiin guide buat yang penasaran sama platform ini

Show newer
Sign in to participate in the conversation
Mastodon

A newer server operated by the Mastodon gGmbH non-profit